Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Petrova Zh$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 7
Представлено документи з 1 до 7
|
1. |
Petrova Zh. Intensifying drying process with creation of functional plant compositions [Електронний ресурс] / Zh. Petrova, Yu. Snezhkіn, K. Getmanyuk, N. Dmytrenko, M. Vorontsov // Ukrainian food journal. - 2014. - Vol. 3, Issue 2. - С. 167-174. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2014_3_2_3
| 2. |
Petrova Zh. Drying of Antioxidant Composite Materials based on Table Beet [Електронний ресурс] / Zh. Petrova, Yu. Snezhkіn, V. Pazyuk, K. Samoilenko // Energy engineering and control systems. - 2015. - Vol. 1, Num. 1. - С. 25-28. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eecs_2015_1_1_7 Зниження затрат енергоносіїв у харчовій промисловості є актуальним завданням сьогодення у зв'язку з підвищенням цін на них. Процес сушіння рослинної сировини належить до складних енергоємних процесів. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є розробка таких способів сушіння, які б надали змогу знизити енергозатрати на процес. Під час сушіння рослинної сировини ще одним важливим фактором є якісні показники готового продукту, які залежать головно від технології сушіння. Тому в Інституті технічної теплофізики розроблено енергоефективні режими сушіння рослинної сировини, що надали можливість зменшити енерговитрати на процес сушіння та максимально зберегти біологічно активні речовини вихідної сировини. Досліджено розроблення енергоефективних режимів сушіння антиоксидантної сировини на основі буряку, які забезпечують збереження бетаніну на 95 % і зменшення витрат енергії на 49 %. Сьогодні в Україні недостатньо виробництва з переробки рослинної сировини в порошки, що надає змогу зберегти якість вихідної сировини.
| 3. |
Pazyuk V. Determination of rational modes of pumpkin seeds drying [Електронний ресурс] / V. Pazyuk, Zh. Petrova, O. Chepeliuk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 1. - С. 135-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_1_12 Насіння гарбуза є легкодоступним джерелом білка та інших корисних речовин. Мета дослідження - визначення раціонального режиму його висушування, за якого забезпечується висока схожість матеріалу. Досліджено фізико-механічні властивості насіння гарбуза української селекції з вологістю 0, 6, 16, 46 %. Визначення кінетики процесу сушіння проведено на конвективному сушильному стенді за таких режимів: температура сушильного агента в сушильній камері t = 40 - 80 <^>oC, швидкість руху V = 1,5 м/с, вологовміст повітря d = 10 г/кг с. п. Біохімічні показники висушеного насіння визначено за кількістю насіння, здатного утворювати нормально розвинені проростки за оптимальних умов на 5, 7 і 10 день пророщування. Проведені дослідження властивостей насіння гарбуза сорту "Стофунтовий" показали, що за зміни вологості матеріалу від 0 до 46 % відбувається збільшення геометричних розмірів насіння: довжина збільшується на 38 %, ширина на 10 % і товщина на 8 %, а також змінюються й інші показники. Дослідження процесу сушіння насіння гарбуза показали, що за збільшення температури сушильного агента інтенсивність сушіння збільшується. Так, тривалість сушіння зменшується у 8 разів у разі підвищення температури сушильного агента від 40 до 80 <^>oC. Криві швидкості сушіння в період падаючої швидкості сушіння з попереднім прогріванням показують, що найбільша швидкість сушіння в максимальній критичній точці за температури сушильного агента 80 <^>oC складає 2,32 %/хв,найменша за температури 40 <^>oC - 0,33 %/хв. Прогрівання насіння гарбуза відбувається від 3 до 5 хв залежно від режиму, потім температура матеріалу змінюється несуттєво і відрізняється від температури сушильного агента на 0,1 - 0,5 <^>oC. Узагальнена крива кінетики сушіння насіння гарбуза надає можливість описати загальний процес за різних режимів сушіння. Зроблено висновок, що температура сушильного агента суттєво впливає на схожість насіння гарбуза. Найбільш раціональним режимом сушіння є температура 40 <^>oC і швидкість руху повітря 1,5 м/с.
| 4. |
Petrova Zh. Energy effective drying modes of soy-vegetable compositions [Електронний ресурс] / Zh. Petrova, K. Slobodianiuk // Ukrainian journal of food science. - 2017. - Vol. 5, Iss. 1. - С. 122-132. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujfs_2017_5_1_15
| 5. |
Sniezhkin Yu. Technology of complex processing of peat [Електронний ресурс] / Yu. Sniezhkin, Zh. Petrova, Yu. Novikova, A. Petrov // Енергетика і автоматика. - 2020. - № 5. - С. 32-41. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eia_2020_5_5
| 6. |
Petrova Zh. O. Universal modes of technological processing of colloid capillary-porous materials by convective drying method [Електронний ресурс] / Zh. O. Petrova, K. S. Slobodianiuk, К. M. Samoilenko, V. М. Vishnevsky // Енергетика і автоматика. - 2020. - № 6. - С. 15-27. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eia_2020_6_4
| 7. |
Sniezhkin Yu. F. Energy-Consumption and Environmental Aspects of Drying Processes [Електронний ресурс] / Yu. F. Sniezhkin, Zh. O. Petrova // Science and innovation. - 2023. - Vol. 19, № 2. - С. 44-55.
Зміст випуску Повний текст публікації буде доступним після 01.05.2024 р., через 2 днів
|
|
|